Jak pěstovat tabák

Tabák – historie, pěstování, zpracování

S tabákem se naši předkové z Evropy poprvé setkali v 15. století, kdy Kolumbova výprava dorazila do Ameriky. Tehdy poprvé viděli indiány, jak vdechují tabákový kouř a tak to také vyzkoušeli. Později se dovezl tabák i do Evropy a od 16. století až do 19. století byl považován za lék na mnohé nemoci. Velkoplošné plantážové pěstování tabáku se rozmáhá od 17. století, tehdy bylo ještě v oblibě především jeho šňupání anebo žvýkání, mnohdy zapříčiněno tím, že kouření bylo v mnoha zemích z důvodu nebezpečí požáru zakázáno. O škodlivých účincích tabáku na lidský organismus se začíná mluvit až od 20. století, kdy se čím dál více uplatňuje politika potlačování užívání tabáku.

Pěstování tabáku pro vlastní potřebu má několik zásad, na kterých závisí kvalita a chuť výsledného produktu. Nejdříve je třeba upozornit na to, že není pouze jeden druh tabáku, který se využívá k pěstování a následně ke kouření. Na světě existuje asi 65 druhů tabáku, z nichž ke kouření se využívají především dva. Tabák selský (Nicotiana rustica) a Tabák viržinský (Nicotiana tabacum). Každý z těchto dvou druhů má svoje výhody i nevýhody.

Tabák viržinský je jednoletá, až 300cm vysoká bylina s růžovými květy. Je to rostlina kulturní, to znamená, že byla vyšlechtěna křížením několika druhů tabáku. Tento druh má potom ještě množství průmyslových kultivarů, které se liší zejména listem (obsah cukru a jiných látek, tvar), což má za výsledek různou chuť a aroma, vliv na hoření, sílu tabáku,rozdíl v sušení a zpracování a podobně.

Oproti tomu Tabák selský je původní druh tabáku pocházející nejspíše z Mexika, nyní je pěstován všude ve světě. Jeho květy jsou nejčastěji žluté a dorůstá výšky do 170cm. Pro oba tabáky je společné, že obsahují alkaloidy, jako nikotin, nikotein, nikotelin, nikotimin, dále různé silice, třísloviny, rutin, glykosidy a enzymy.

Na základě klimatických podmínek a náročnosti na pěstování se následně může každý rozhodnout, jaký tabák bude pěstovat.
Tabák selský se doporučuje silným kuřákům a méně zkušeným pěstitelům, jelikož je mnohem méně náročný na pěstování, lépe snáší naše chladnější klima a obsahuje i více nikotinu. Naopak Tabák viržinský je větší rostlina, poskytující větší výnos tabáku jemnější chuti, ale vyžaduje větší péči a je mnohem choulostivější k výkyvům počasí, hodí se spíše do skleníků.

Pěstování
Tabák miluje slunná místa s lehčí propustnou půdou o pH 5,5-6,5 (max.7). Pokud tabák vyséváme na záhon či na pole, doporučuje se na podzim půda zrýt, popřípadě přidat hnůj nebo kompost, je li půda chudá na živiny. Na jaře stačí půdu jen lehce prokypřit. Pokud tabák pěstujeme v nádobách, dbáme na to, aby měl co největší květináč, potřebuje hodně místa.
Výsev se provádí od února do května, přičemž na tabák viržinský je v květnu už pozdě, lépe tedy začít s co nejranějším výsevem. Výsev provádíme do misky o hloubce 5-10 cm, do výsevného substrátu, popřípadě do obyčejného zahradnického substrátu. Semínka ještě zaprášíme vrstvičkou prosetého substrátu, zvlhčíme rozprašovačem a přikryjeme vlhčenou čirou fólií či sklem, abychom vytvořili vlhké mikroklima. Za 3-4 dny semínka vyklíčí a za dalších 10 dní vyrostou do 1cm. Kryt sundáme až tehdy, jakmile jej rostlinky dorostou, přičemž je postupně větráme, aby si zvykaly na nižší vzdušnou vlhkost. Rostlinky přesadíme do větší nádoby, jakmile mají 3-5 cm, na záhon je vysazujeme, jakmile dorostou do min. 13cm. Spon mezi rostlinami je 1x1m pro tabák viržinský a 0,5x0,5m pro tabák selský, přičemž výsadbu provádíme buď brzo ráno, nebo navečer.
Během růstu rostliny zaléváme, nejlépe v podvečer. Tabák nemá rád příliš mokro, nevadí mu ani sucho. Ze škůdců tabák trápí nejvíce mšice. Nedoporučuje se používat chemické přípravky, použijte vývar z tabáku na vykuřování skleníků či ze špačků. Poměr tabáku a vody by měl být 1:5.
Zralé listy se sklízí těsně před kvetením tabáku, kdy začnou žloutnout, popřípadě se na nich budou vyskytovat malé tečky. Listy sbírejte v poledne či odpoledne, za sucha, odlamováním odshora dolů, nepoškoďte stonek rostliny. Správně se nejprve sklízí spodní listy a postupuje se směrem nahoru k nejkvalitnějším horním listům. Listy, které se dotýkaly země nesklízíme.

sklizeň tabáku v Polsku (foto Jaroslav Verbík)

Sušení
Listy se suší navlečené na nit, jednotlivě, na suchém, dobře větraném místě. Mezera mezi listy by měla být okolo 10cm. Doba sušení je podle vlhkosti vzduchu mezi 30 a 80 dny. V teplejších oblastech se listy suší svázané a zavěšené do tzv. Sušáren či na půdách, u nás ale toto není vhodné, tabák potom špatně schne. Listy, které chytnou plíseň či hnilobu neprodleně odstraňte. Usušený tabák poznáme podle toho, že získá příjemnou hnědou barvu a při jemném stisku se láme.

sušení tabáku v sušárně (foto Jaroslav Verbík)

Fermentace
Tabák viržinský někdy není nutné fermentovat, vzhledem k jeho jemné chuti. V každém případě však usušený tabák musíme zbavit žilnatiny, kdy jej přeneseme do vlhčího prostředí, popřípadě napaříme párou z žehličky či nad hrncem s vroucí vodou. Až tabák zvlhne, žiletkou z něj odstraníme středovou žilnatinu a dáme opět sušit, tentokráte na 2-4 dny. Takto je potom tabák připraven ke kouření.
Pro fermentaci je nutné tabák zvlhčit. Tento krok máme za sebou již po odstranění středové žilnatiny. Listy tabáku namačkáme do sklenice s uzavíratelným víčkem až po okraj, zavřeme, do víčka uděláme 3-4 dírky, položíme víčkem dolů, překryjeme černou fólií a necháme na slunném nebo teplém místě o teplotě minimálně 30 °C cca týden.
Druhá možnost je fermentovat tak, že listy opět dáme do uzaviratelné sklenice, dírky do víčka neděláme, nepřekrýváme fólií, a rovnou sklenice umístíme do stálého prostředí o teplotě 40-60 °C na 35-40 dnů.
Po fermentaci se listy nechávají odpočinout, poklademe je na plátno v teplé a dobře větrané místnosti a necháme je takto 2-4 dny. Místnost by neměla být obývaná.
Proces fermentace se může několikrát opakovat, čímž se výsledná chuť tabáku zjemňuje a dosahujeme čím dál lepšího výsledku.
Tabák se poté nařeže na 0,5 až 1mm silné proužky tak, že se smotá do ruličky a nožem či řezačkou se nařeže na potřebnou šířku.
Tabák selský je vhodné po nařezání ještě na 10 min. Namočit do vlažné vody, vyždímat, poté důkladně v teple dosušit a teprve potom kouřit.

Zdroj: http://mujweb.cz/tabaky/index.html
          http://www.pestovanitabaku.szm.com

autor: Zuzana Zárubová

Provozovatel obchodu

Prodej stromků, s. r. o.  /  Stromky pro potomky

Tel.:(+420) 775 650 377
E-mail

Partneři a spolupráce

© Prodej stromků s.r.o. Všechny fotky jsou dílem a vlastnictvím J. Verbíka