Dřín jedlý
Pěstování dřínu jedlého
Dřín jedlý je velmi starý druh drobnoplodého keře či stromku, který se podle výzkumů vyskytuje na našem území už od doby ledové. Plodí krásné červené plody, a to od srpna až do října. Dříve i dnes byly bohatým zdrojem vitaminu C pro zimní období. Byť plodí jako jedna z posledních ovocných dřevin nakvétá mezi prvními. Květy se objevují od konce března a zahradu rozzáří žlutou jarní barvou. Záplavu květů ocení opylovači, kteří jsou tolik důležití pro každou zahradu.
- Výsadba
Pro dobrý růst a ujmutí se dřínu je podstatné vybrat stanoviště s mírně humózní, propustnou a středně vlhkou půdou. Koření mělce, takže si poradí i v písčité půdě. Co mu skutečně vyhovuje je lehce kyselejší pH půdy. Dřín dobře roste v polostínu, ale plné slunce je pro něj nejlepší. Starší rostliny snesou přísušek, pokud by byl ale dlouhodobý, pomůžeme keři závlahou.
- Tvarování a řez
Dříny nepotřebují nic jiného než maximálně prosvětlovací řez. Samozřejmě, pokud budete chtít mít dřín jako strom, můžete jej v prvních letech pravidelně zbavovat spoldních obrostů dokud nebude korunka ve vámi požadované výšce. Dřín snáší řez velmi dobře, zároveň je jeho přirozený růst pravidelný a “ukázněný”. Dorůstá do výšky až 7 m, kmen může mít obvod až 250 cm, to se ale týká opravdu starých exemplářů. Běžně se v zahradách spíše ujímají a řezem udržují ve výšce 3-5m. Dříny jsou opravdu pomalu rostoucí dřeviny. Během roku vyrostou o 10 -15 cm.
- Pěstování
Základním výchozím kultivarem je dřín jedlý ze kterého byly vyšlechtěny a stále se šlechtí další kultivary. Všechny odrůdy mají stejné nároky, liší se zejména velikostí a barvou plodů. Po výsadbě je možné rostlinu přihnojit zásaditým hnojivem, není to ale nutné. Pro bohatší sklizeň je žádoucí pěstovat dva keře/stromy, nejlépe jiné odrůdy u roubovaných kultivarů. Dřín obecný můžete pěstovat s dalším stejného druhu.
- Choroby a škůdci
Nespornou výhodou pěstování dřínu je jejich odolnost vůči škůdcům a chorobám. Proto se dobře hodí do ekologického zemědělství či méně udržovaných zahrad. Je plně mrazuvzdorný.
- Využití
Jak již bylo zmíněno, dřínky (plody) obsahují vysoký podíl vit. C a působí jako antioxidant. Plody a listy se používají proti horečce. Jelikož není nutno provádět postřik se v plodech nevyskytují rezidua a jde tak o čistý výpěstek bez stop chemických prvků což je samozřejmě žádoucí. Plody se sklízí postupně jak odpadávají ze stromku, tehdy jsou nejvíce sladké. Chutnají výborně čerstvé. Zpracovávají se do marmelád, džemů, sirupů, moštů, pálenek, vína. Sušené plody je možno nadrtit a používat jako koření na maso.