Staré odrůdy hrušní
Co si představit pod pojmem Staré odrůdy hrušní, jejich rozdělení a použití v krajině
Co jsou vůbec staré a krajové odrůdy hrušní? Jedná se o druhy, které byly dříve nejčastěji pěstovány buď v extenzivních sadech (neoplocených, většinou na stráních a svazích kopců mimo obydlí) nebo ve starých zahradách, návsích a v krajině (boží muka a různá zastavení místa s geniem loci nebo jako památka na tragické události). Tyto druhy vznikaly buď přirozenou selekcí, volným mezidruhovým křížením, nebo se jednalo o staré zahraniční odrůdy, které sem byly přivezeny. Po celé generace tyto odrůdy byly využívány, pěstovány a ošetřovány. Plody těchto hrušní měly široké použití od přímého konzumu, občerstvení při polních pracích, k sušení a tvorbě křížal, povidel, velmi oblíbené byly některé druhy do pálenek, ale i v lidovém léčitelství. Objevují se také ve folklorních a lidových tradicích, pořekadlech aj.. V současnosti mají spíše význam krajinářský, dále také díky adaptabilitě a odolnosti jednotlivých odrůd vůči klimatickým a houbovým chorobám ve jednotlivých regionech a krajích (které nejsou dokonale vhodné pro produkční pěstování hrušní) by bylo možné je použít pro další výzkum či křížení. V neposlední řadě je zde také význam zachování tradic a obnovení starého rázu krajiny pro nové generace.
Rozdělení starých a krajových odrůd hrušní
Staré odrůdy hrušní rozdělujeme dle míst původního výskytu: na české a moravské
Velmi zajímavé je, že v Čechách převládají a převládaly odrůdy pěstované především pro přímý konzum a prodej. Tedy převážně se jedná o odrůdy s větším a esteticky vzhlednějšími plody. Na Moravě nejčastěji v oblastech Karpat se spíše jednalo o odrůdy s menšími a méně vzhlednými plody. Určené byly pro zpracování, sušení, výrobu povidel a pálenek.
Další rozdělení nám jednotlivé hrušně dle vzniku rozděluje na nahodilé semenáče, místní odrůdy vzniklé mezidruhovým a odrůdovým křížením a odrůdy původem ze zahraničí.
Další a mnohem bližší rozdělení je podle doby zrání plodů letní, podzimní, zimní
Záchrana a obnova extenzivních a starých sadů
V posledních letech je stále více propagováno a dáváno v důraz záchrana nejen starých jedinců hrušní v krajině a extenzivních sadech, ale i jejich opětovné vysazování původních a krajových odrůd. Mimo jiné díky větší propagaci vzniklo i větší povědomí mezi obyvatelstvem o těchto odrůdách a je zaznamenána větší poptávka i z řad obyvatelstva o tyto odrůdy. Větším problémem, ale zůstává omezené množství odrůd vlivem nedostatku matečných rostlin a vhodného množitelského materiálu.
Typy podnoží pro staré a krajové odrůdy
Jednotlivé odrůdy se roubují na různé druhy a typy podnoží.
V zásadě rozdělujeme podnože generativní (vzniklé křížením semenáčů nebo přímo semenáče) a vegetativní (podnože vyšlechtěné pro dané vlastnosti množené řízkováním). Generativní podnože se vyznačují velmi bujným, vyšším zdravým růstem a mají mnohem menší nároky na množství vody v půdě díky svému rozsáhlému kořenovému systému. Nevýhodou zůstává pouze pozdější nástup do plodnosti. Tyto podnože pro svou vzrůstnost a nenáročnost jsou nejčastěji používány pro staré a krajové odrůdy hrušní.
Mezi generativní podnože patří: hrušňový semenáč kulturních odrůd, semenáče planých typů a odrůd, nebo vyselektovaní semenáči.
Méně známé a zajímavé druhy vzniklé křížením hrušní
Velmi zajímavým a méně zmiňovanými druhy jsou například Šípková hrušeň - Pyrus Bollwilleriana jedná se o křížence hrušně (Pyrus communis) s jeřábem mukem (Sorbus aria). Mnozí z nás by si ji mohli splést s Oskeruší (Sorbus domestica). Další velmi zajímavým z již zmiňované Šípkové hrušně vyselektována je Tatarova hrušeň (Sorbopyrus auricularis). Toto se podařilo roku 1887 řediteli Botanické zahrady na Smíchově (nyní botanická zahrada UK na Albertově) M. Tatarovi. Z 8 vzešlých semenáčů byl do genofondu ponechán pouze jeden jedinec vyznačující se mnohem většími a sladšími plody. Má velmi zajímavou barvu listu a habitus. List spíše připomíná jeřáb s velmi zajímavou tmavě zelenou barvou a šedo plstnatým ojíněním nejen listů ale i mladých výhonů.
Sortiment starých a krajových odrůd hrušní
Námi nabízené odrůdy starých a krajových hrušní:
Koporečka ( Kobrčka)
Původ v 18. století v Čechách na Mostecku jako nahodilý semenáč
Plody: menší až středně velké, světle zelené až žluté
Dužnina: šťavnatá, máslovitá
Chuť: vynikající, sladká, lehce kořenitá
Odolnost: velmi odolná mrazu, středně odolná vůči houbovým chorobám
Sklizeň: polovina října vydrží po celou zimu
Použití: stolní odrůda pro přímý konzum
Kozačka stuttgartská (kozačka)
Původ: v 18. století z Německa z okolí Stuttgartu
Plody: menší, široce hruškovitý, matně šedozelenožlutá s karmínovým líčkem
Dužnina: zelenavě bílá, šťavnatá
Chuť: sladká, kořenitá velmi výborná
Odolnost: velmi odolná vůči mrazu vhodná i do vyšších a horších poloh
Sklizeň: ½ srpna vydrží cca 14 dní
Použití: výborná pro zavařování a sušení
Krvavka (Krwawka)
Původ: Bílé Karpaty, oblast Kopanic
Plody: menší až střední, zelený až šedě zelený posetý lenticely s červeným líčkem
Dužnina: bílá postupně se od jadřince zabarvuje od růžové až po krvavě červenou
Chuť: příjemná, sladká, kořenitá
Sklizeň: ½ srpna nedají se dlouhodoběji skladovat
Odolnost: vůči mrazu odolná, vůči houbovým chorobám menší
Použití: k přímému konzumu, výborná pro sušení, výrobu pálenky, povidel
Magdalenka (Madlenka, Zelinka, Citrónka)
Původ: Francie již v roce 1628
Plody: menší, krátce hruškovité, světle zelené až citrónově nažloutlé, rzivá
Dužnina: bílá až nažloutlá, šťavnatá
Chuť: dobrá, sladce navinulá, velmi zajímavá je lehká vůně po citrónech
Sklizeň: 2/2 července vydrží cca 7 dní
Odolnost:
Použití: Přímý konzum
Muškatelka šedá
Původ: Čechy z okolí Čáslavy a Kolína
Plody: menší až střední, vejčité až špičatě vejčité, zelené až šedozelené, rzivé
Dužnina: bílá až mírně nažloutlá, velmi šťavnatá
Chuť: vynikající s kořenitou příchutí
Sklizeň: ½ srpna vydrží cca 14 dní
Odolnost: Velmi odolná houbovým chorobám i do horších klimatických a půdních podmínek
Použití:
Pastornice
Původ: Francie, semenáč, již v roce 1760
Plody: střední až velké, lahvicovitě protáhlé, šedozelená s nevýrazným líčkem
Dužnina: žlutavě bílá, šťavnatá
Chuť: sladce navinulá, s příjemným trpčejším
Sklizeň: 2/2 října konzumní zralost až do března
Odolnost:
Použití: Výborná nejen pro přímý konzum ale i výrobu destilátů
Salisburyho
Původ: Belgie semenáč z 18. století
Plody: středně velké baňaté, zelenavě žluté, jemně rzivé
Dužnina: bělavá, jemná, šťavnatá,
Chuť: navinule sladká, kořenitá
Sklizeň: 2/2 září konzumní zralost cca 1 týden
Odolnost: Jedna z nejodolnějších odrůd proti houbovým chorobám, vhodná i do velmi špatných podmínek
Použití: Převážně pro přímý konzum
Solanka
Velmi ceněná srpnová máslovka
Původ: Čechy, Solany na Libochovicku již v 18. století
Plody: středně velké, protáhle kuželovité, zelené v plné zralosti žlutozelené
Dužnina: bělavá, šťavnatá
Chuť: sladce navinulá, velmi příjemná
Sklizeň: ½ srpna konzumní zralost 14 dní
Odolnost: velmi odolná vůči houbovým chorobám a vhodná i do horších klimatických i půdních podmínek
Použití: přímý konzum, výroba pálenek a šťáv, zavařování
Šídlenka (Štiglmárka)
Původ:
Plody: menší až střední, protáhle hruškovité, mdle kanárkově žluté
Dužnina: bílá až žlutobílá, tuhá ale šťavnatá
Chuť: velmi dobrá, sladká, muškátově kořenitá
Sklizeň: ½ srpna, konzumní zralost cca 14 dní
Použití: Převážně pro přímý konzum, výroba šťáv, zavařování
Množství již zmiňovaných odrůd odpovídá naší aktualní nabídce. Velmi mnoho starých odrůd se, ale stále využívá jako tržní odrůdy. Jsou to například odrůdy: Williamsova, Clappova, Konference, Lucasova, Boscova lahvice v menší míře Grosdemange, Madame Verté, Hardyho máslovka, Děkanka Robertova. Tyto odrůdy i přes svoje stáří stále velmi dobře konkurují novým vyšlechtěným odrůdám hrušní a těší se stále velké oblibě.
Staré a krajové odrůdy Hrušní | ||||
Odrůda | Zrání | Velikost plodu | Použití | Vznik odrůdy |
Červencová | konec července | střední | stolní, | 1/2 19.století |
Krvavka | 1/2 srpna | malý až střední | sušení, pálenka, | 18.století |
Šídlenka | 1/2 srpna | malé | sušení, stolní, povidla | 16.století |
Kozačka | 1/2 srpna | malý až střední | sušení, povidla, pálenka, stolní | 19. století |
Solanka | 1/2 srpna | středně velký až velký | stolní, kompotování, | 18/19. století |
Muškatelka šedá | 1/2 srpna | malé až střední | stolní, sušení, povidla | 17.století |
Margarita | srpen | velký až velmi velký | stolní, kompotování | 17.století |
Clappova | 2/2 srpna | velký | stolní, kompotování | 19.století |
Williamsova | srpen/září | velký | pálenky, stolní, šťávy, | 17/18.století |
Hnilička | srpen/ září | malý | pálenky, sušení, stolní | 16.století |
Komisowka- Děkanka robertova | 1/2 září | velký až velmi velký | stolní, kompotování | 1/2 19.století |
Hardyho máslovka | 1/2 září | velký | kompotování, stolní | 1/2 18.století |
Konference | 2/2 září | střední až velký | kompotování, stolní, | 19. století |
General Leclerk | 2/2 září | střední | stolní, kompotování | 19.století |
Salisburyova | 2/2 září | střední až velký | stolní, povidla, | 18.století |
Charneuská | 2/2 září | střední až velký | stolní, sušení, kompotování | 19. století |
Boscova lahvice | konec září | velký až velmi velký | stolní, kompotování | 19/20.století |
Avranšská - Gute Louise | září/říjen | střední až velký | stolní, kompotování, | 18.století |
Lucasova | 1/2 října | velký až velmi velký | stolní | 19/20.století |
Koporečka | 1/2 října | malý až střední | povidla, sušení, stolní, | 17/18.století |
Magdalenka | 2/2 října | malé | sušení, pálenka, povidla, | 17.století |
Grosdemange | 2/2 října | střední až velký | stolní | 19.století |
Pastornica | 2/2 října | velký | stolní, | 17/18.století |
Pařížanka | konec října | středně velký až velký | kompotování, stolní | 19/20.století |
Madame Verté | konec října | střední | stolní, kompotování, | 19/20.století |