Tomel japonský

Tomel japonský - kaki churma - proč si jej pořídit

Tomel - Kaki churma (Diospyros kaki) je původem z Číny a Koreje, je to subtropický strom vhodný i pro pěstování v ČR

Dnes je bohatě rozšířen a produkčně se pěstuje v subtropech po celém světě.
V Japonsku dokonce patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce a dokonce se suší podobně jako fíky.
Kaki/Tomel se na jižní Moravě ve volné půdě experimentálně a úspěšně pěstuje již 12 let. Pěstování a nároky na pěstovaní jsou velmi podobné teplomilnějším ovocným druhům jako je meruňka, mandloň a broskvoň.
Typickou vlastností je pozdnější rašení, bujnější a vitálnější růst. Velmi dobře snáší tvarovací / výchovný i zmlazovací řez.
 
 
 

Mrazuvzdornost

Zaručeně do -18 ْC, při vyšších mrazech není plná mrazuvzdornost stoprocentně zaručena. Ochrana v zimním období spočívá v ochraně kmínku  před mrazem a zimním sluncem (hlavně únor) velmi vhodná je přikrývka chvojím. Mladé rostliny první 2-3 roky je nutné chránit před mrazem celé.

Pěstování

Vhodné v teplých oblastech a ve vyšších polohách pouze na opravdu chráněném místě.Začíná plodit  převážně ve 3/4. roce.  Sklizeň se pohybuje cca 40kg plodů /1 rostliny. Plody se vybarvují koncem října, sklízí se až po opadu listu. Plody jsou tvrdé, trpké a měknou podle podmínek asi za 3-7 týdnů. Velikost plodů se pohybuje se okolo 4 až 9cm.

Tvar plodu ploše kulovitý (připomíná tvarem rajče), nebo protáhle bobulovitý (typicky oválný) se zeleným pevným kalichem. Barva plodu je od sytě oranžové až po červenou, má hladkou, lesklou a tuhou slupku, která při dozrávání voní po vanilce. Je tuhé až mazlavé konzistence má velmi sladkou chuť. Plod obsahuje více jak cca 70% vody a cca až 40% cukru. Skladovatelnost je omezená na cca 1 měsíc.

Plody jsou velmi bohaté na živiny, bílkoviny, cukry, vitaminy A, C a E. Jsou také velmi dobrým zdrojem K, P a esenciálních aminokyselin. Mají velmi blahodárný účinek na organismus, působí například proti únavě, nervozitě, posilují imunitní systém a podporují látkovou výměnu.

Využítí

Nejen ke zpracování, ale hlavně k přímému konzumu v měkkém, zralém stavu. V plné zralosti chutnají velmi sladce a lehce připomínají chuť meruňky.

               

 

i