Zimolez kamčatský (Čukotská borůvka)

Vše o Zimolezu kamčatském známém jako Čukotská borůvka

Tato rostlina pochází z Dálného Východu a Kamčatky. Dosahuje výšky do 2m, průměr keře cca 2,5m. Vzhledem k cizosprašnosti rostliny je vhodné vysazovat více rostlin. Stanoviště volíme slunné či polostinné. Nevyžaduje kyselou půdu, spokojí se s běžnou zahradní zeminou. Rostliny jsou mrazuvzdorné, vhodné i do vyšších poloh. Prvních plodů se můžeme dočkat již u tříleté rostliny, plodí od poloviny května. Je světlomilný, v zastíněných polohách nebude tak olistěný a nebude tolik plodit. Rostlina se dožívá i několik desítek let.

Výsadba

Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu je podzim, ovšem lze ho vysadit i na jaře. Rozměr jamky je 50 x 50 cm, hloubka podle kontejnerové rostliny. Je vhodné dát na dno jámy vrstvu kompostu a rostlinu dát cca o 2 cm hlouběji než byla v kontejneru. Vzdálenost mezi rostlinami je vhodná 1,5 – 2 metru. Vzhledem ke své cizosprašnosti je vhodné sázet minimálně dvě rostliny různé odrůdy. Keře plodí od 3 let.

Nároky

První rok po výsadbě hnojíme již brzy na jaře  po rozmrznutí půdy vhodným hnojivem (např. YaraMila Complex, Cererit), starším rostlinám stačí kompost.

Tvarování a řez

V prvních letech není třeba zásadního řezu. První prořezání se provádí v 5. - 6. roce výsadby, a to odstraněním starých výhonů a prosvětlením keře. Řez se provádí na podzim nebo na jaře před rašením. Zimolezy plodí na jednoletých výhonech.

Pěstování

Nepotřebuje kyselou zeminu jako klasická borůvka, vyhovuje mu zemina písčitá, hlinitá, snese i jílovitou, ovšem nesmí vysychat. V průběhu pěstování je vhodné udržovat půdu vlhkou zejména u mladých rostlin, starším rostlinám nevadí občasné sucho. Vzhledem ke krátké vegetační době, listy zasychají již v průběhu července. Jde o běžný jev.

Choroby a škůdci

Zimolez není nijak zvlášť poškozován chorobami ani škůdci.

Využití

Plody zimolezu jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Štáva z plodů pomáhá při nachlazení a angíně. Odvar z listů léčí kašel. Plody se mohou konzumovat syrové, zamražovat, kompotovat či dělat ovocnou dřeň.

i